Opiskelu

Toivo Anttila aloitti opintonsa Turun Piirustuskoulussa 1933 ja sai päästötodistuksen oppilaitoksesta 1937. Muut taitonsa ja ammattinsa Topi on hankkinut työssä oppien ja ahkerasti harrastaen ja kokeillen.


Turun Piirustuskoulun oppilaita. Toivo Anttila toinen oikealta.

Näin Topi kertoo opinnoistaan

Meni vain yksi opiskeluvuosi, kun rahat loppuivat. Menin kesäkuun alussa 1934 töihin Auran nahkatehtaalle. Olin vuoden, syksyyn 1935. Säästin palkastani ja sain isäni minulle tallettaman rahan 24-vuotiaana käyttööni. Pääsin jatkamaan opintojani. Varsinaista taiteilijaa minusta ei tullut koskaan, vaikka saankin käyttää taiteilijan titteliä. Elätin itseni kyseisestä oppilaitoksesta päästyäni konepajoissa, joissa työn ääressä kouliinnuin alan ammattimieheksi. Kirje sukulaismiehelle

Rahatilanteesta Toivo kertoo vielä näin:

– Silloisella viissatasella olisi saanut hyvän läänin metsää, mutta ei sillä
kovin kauan opiskeltu. Vaikka korkojakin oli kertynyt vuosien aikana kolme
kertaa talletussumman verran, raha riitti hädin tuskin kolmen kuukauden
täysihoitomaksuihin Turussa.
– Asuin piirustuskoulun aikoihin Raunistulassa yhdessä kauppiasperheessä.
Vuokra ja ruoka maksoivat 400 markkaa kuussa. Lopulla satasella piti sitten
kituuttaa muut menot.

Turun Piirustuskoulun silloisia opettajia

Ragnar Ungern toimi Topin opiskeluaikana Turun Taideyhdistyksen Piirustuskoulun rehtorina.  Häneltä Topi sanoo saaneensa paljon vaikutteita. Muina opettajina olivat Theodor Schalin, taidegraafikko Anders Holmqvist ja häntä seurannut Harry Henriksson. Henriksson oli Topin mukaan hyvä neuvomaan, vaikka välillä kieli tuottikin ongelmia. Henrikssonin äidinkieli oli ruotsi. Opetus on kuitenkin Topin grafiikan töistä päätellen tuonut hyvää tulosta. Auranmaan Airut

Kipsin piitämisestä kaikki alkaa. Topin piirustuskoulun aikainen Torso, 1934

Samaan aikaan Toivo Johannes Anttilan kanssa opiskelivat piirustuskoulussa mm. Tuulikki Pietilä ja Osmo Laine, jotka molemmat toimivat myöhemmin professoreina.
Samoin Maija Karma ja Helmi Kuusi, kaksi maineikasta kirjankuvittaja-taiteilijaa. Voitto Vikainen oli myös Topin opiskelukaveri ja heistä tuli elinikäiset ystävät.  Koulussa oli samaan aikaan toinenkin auralaisnuorukainen, Matti Vaisto, joka myöhemmin toimi rakennuspiirtäjänä.


Piirustuskoulun kurssilaiset työssään malliluokassa.


Piirustuskoulun oppilaat naamiaisasuissaan


Voitto Vikainen, kurssikaveri ja hyvä ystävä

Porat ja viilat siveltimeen…

Turun Piirustuskoulun käytyään Topi katsoi kuvataiteilijan ammatin olevan kuitenkin taloudellisesti niin epävarmaa, että hän hakeutui muihin töihin.  Hän toimi eri  alan yrityksissä metallimiehenä ja viilarina. Hän kertoo suunnitelmistaan näin:

– Suunnittelin aluksi, että maalailen välillä, mutta en ole paljon ehtinyt sivellintä käyttää. Tosin ennen valokuvaajan ammattiin ryhtymistäni olin muutaman kuukauden taiteilijana ja minulla oli erään toverin kanssa näyttelykin. 


Yhteisnäyttely Rauno Lammelan kanssa Irmelinissä Turussa 1948.


Anttila töitä yhteisnäyttelyssä.  Keskellä Ohrassa olijat.


Kokeilujakso päätoimisena taiteilijana ennen valokuvaajaksi ryhtymistä.
Kuva vuodelta 1945

ja sivelmimet kameraan
Piirtämistä olen harrastanut siitä asti, kun kynä alkoi pysyä kädessä, mutta valokuvaamisen aloitin vasta rippikoulusta päästyäni. Valokuvaus oli aluksi harrastus, mutta kun siitä vähitellen tuli ammatti, niin piti ottaa kaitafilmaus harrastukseksi.

Topista  tuli valokuvaaja.